Departementshoofdstad AGEN (30.000 inw.) -  Agen is het centrum van het Franse rugby en van de pruimenteelt.  Musée Municipal de Beaux-Arts bezit werken van Goya, Picabia en Caillebotte. Rond de stad bepalen uigestrekte pruimenboomgaarden het beeld. Kruisvaarders brachten de vrucht in de 11de eeuw mee uit het Midden-Oosten. Monniken uit de naburige Lotvallei waren de eerste die de pruimen droogten met de bedoeling ze te verhandelen. Agen produceert tegenwoordig jaarlijks ruim 35.000 ton gedroogde pruimen. Website: http://www.ot-agen.org


Villeneuve-sur-Lot

Villeneuve-sur-Lot was in de middeleeuwen een van de belangrijkste versterkte plaatsen van de streek. Twee oude poorten herinneren hier nog aan, de Porte de Paris en de Porte de Pujols. De brug over de Lot werd in de 13de-eeuw gebouwd door de Engelsen. De moderne Ste-Catherine heeft schitterende 14de/15de-eeuwse ramen. Via een oude Romeinse weg kan men een aardige wandeling maken naar het 3 kilometer hoger gelegen dorp, Pujols.

Website:  http://www.tourisme-villeneuvois.fr/


Waar u ook gaat, alom is de geschiedenis aanwezig.  Verschillende bastides en Romaanse kerke pieken boven het landschap uit. Kasteel "Biron" en het ridderdom "Bonaquil" wachten op uw bezoek.  Zoekt u het liever bij huis dan is zeker  Montpezat d'Agenais,  Prayssas, Le Temple-sur-Lot,  Pujols, Penne d'Agenais,  ... meer dan een bezoekje waard.


Voor de golfers zijn er paar schitterrende 18-holesbanen maar ook voor de wandelaars, fietsers en paardenliefhebbers is het volop genieten van de rijke fauna en flora.  Onverwachts vliegt er een Vlaamse gaai voorbij, maar ook de indrukwekkende buizerds, valken, uilen, koekoeken en nachtegalen komt u vaak tegen.  In de bermen groeien allerlei heerlijk geurende planten en wilde bloemen... en het is zeker niet onwaarschijnlijk dat een ree, een bunzing, een vos of wel een everzwijn uw pad kruist.